4 redenen waarom een menu bovenaan een website goed werkt
Soms vragen klanten mij om een heel anders-dan-anders website te ontwerpen. Zij willen iets unieks en vernieuwends zonder hoofdmenu, zonder herkenbare structuur. Ze willen een revolutionaire website die zich onderscheidt. Maar in de praktijk raad ik dit vaak af. Waarom? Omdat een traditionele navigatie juist zorgt voor duidelijkheid, gebruiksvriendelijkheid en betere vindbaarheid.
1. Gebruikersverwachting
Bezoekers verwachten een bepaald patroon. Mensen zijn gewend aan traditionele navigatiestructuren: een menu bovenaan met "Home", "Over ons", "Diensten", "Contact", enzovoort. Als je dat verandert, moet de gebruiker nadenken... en dat wil je liever niet.
"Don't make me think."
Steve Krug (UX-goeroe)
Bezoekers zijn vaak lui, willen informatie snel tot zich nemen. Ze willen snel scannen en willen niet het wiel opnieuw uitvinden. De traditionele navigatie is niet saai, het is effectief. Vinden mensen niet snel waar ze naar op zoek zijn dan raken ze gefrustreerd en zijn ze weg.
2. Gebruiksvriendelijkheid (UX)
Een traditionele navigatie is vaak het meest intuïtief en direct bruikbaar, vooral voor niet-tech-savvy bezoekers. Ze weten meteen waar ze moeten klikken.
3. SEO-vriendelijkheid
Google houdt van duidelijke, gestructureerde navigatie. Een traditionele menustructuur helpt zoekmachines om je site beter te indexeren en te begrijpen. Verborgen informatie achter sliders of uitklappers wordt door google beoordeeld als minder belangrijk en dus niet geindexeerd.
4. Responsiviteit en mobile-friendliness
Traditionele navigatie kan makkelijk worden omgezet naar een hamburgermenu op mobiel. Het is bewezen, getest en goed ondersteund op alle schermformaten. Knoppen op mobiel moeten ook groot genoeg zijn om aan te klikken. Dus een vaste navigatie in je scherm vraagt om veel ruimte waar je dus geen content kan plaatsen.